ROI در دیجیتال مارکتینگ چیست؟
نرخ بازگشت سرمایه یا ROI در دیجیتال مارکتینگ یکی از شاخصهای کلیدی عملکرد (KPI) در ارزیابی کارایی و سودآوری سرمایهگذاریها است.

نرخ بازگشت سرمایه یا ROI در دیجیتال مارکتینگ یکی از شاخصهای کلیدی عملکرد (KPI) در ارزیابی کارایی و سودآوری سرمایهگذاریها است. این شاخص نشان میدهد که یک سرمایهگذاری چقدر سودآور بوده و نسبت سود به دست آمده به هزینههای سرمایهگذاری را محاسبه میکند.
در حوزه تجارت و کسب وکار ، هر فرد یا سازمانی که اقدام به سرمایه گذاری در هر حوزه ای میکند با توجه به میزان هزینه ای که میکند انتظار بازگشت سرمایه خود را دارد. به عنوان مثال وقتی یک کمپانی فیلم سازی اقدام به تولید یک فیلم سینمایی و تبلیغ برای آن میکند در ازای هزینه ای که برای ساخت فیلم و تبلیغ آن انجام میدهد قطعا انتظار بازگشت هزینه های انجام شده و حتی سود از طریق فروش آن را دارد که این مثال به روشنی مفهوم نرخ بازگشت سرمایه یا همان ROI در دیجیتال مارکتینگ را معرفی میکند.
مدیران هر کسب وکاری ، چه کسب وکارهای آنلاین و چه کسب وکارهای سنتی و قدیمی به دنبال این هستند که با کمترین هزینه ممکن ، بیشتر سود را به دست بیاورند که نرخ بازگشت سرمایه یک مفهوم و معیار بسیار کاربردی برای کمک به مدیران کسب وکارها ، برای رسیدن به این هدف است.
فرمول محاسبه ROI در دیجیتال مارکتینگ

مثال
فرض کنید شما 1000 دلار در یک پروژه سرمایهگذاری کردهاید و پس از مدتی 1200 دلار به دست آوردهاید. سود خالص شما 200 دلار است. بنابراین، ROI شما به صورت زیر محاسبه میشود:
\text{ROI} = \left( \frac{200}{1000} \right) \times 100 = 20\%ROI=(1000200)×100=20%
اهمیت ROI در دیجیتال مارکتینگ
- ارزیابی کارایی سرمایهگذاری: ROI در دیجیتال مارکتینگ به شما کمک میکند تا بفهمید که سرمایهگذاری شما چقدر سودآور بوده است.
- مقایسه سرمایهگذاریها: با استفاده از ROI در دیجیتال مارکتینگ میتوانید سودآوری چندین سرمایهگذاری مختلف را با هم مقایسه کنید.
- تصمیمگیری بهتر: ROI در دیجیتال مارکتینگ به شما اطلاعات لازم برای تصمیمگیری درباره ادامه یا توقف یک سرمایهگذاری را میدهد.
بیشتر بخوانید: گوگل سایت لینک
نحوه استفاده از مفهوم نرخ بازگشت سرمایه در حوزه بازاریابی
ROI در دیجیتال مارکتینگ به دلایل مختلف یک معیار بسیار مهم و کاربردی برای ارزیابی عملکرد بازاریابی کسب وکارها است که از جمله این دلایل میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
با محاسبه ROI میتوانید روی معیارها و ملاکهای اصلی که برای یک کسب وکار اهمیت دارند تمرکز کنید و از تلف کردن هزینه و زمان در سایر جنبه های کم اهمیت تر خودداری کنید.
با استفاده از این معیار میتوانید میزان سود و بازگشت سرمایه در حوزه بازاریابی را محاسبه و به مدیران و تصمیم گیران یک سازمان ارائه دهید و با توجه به همین بازدهی ، آنها را برای ادامه سرمایه گذاری در حوزه بازاریابی متقاعد کنید.
با استفاده از معیار ROI در دیجیتال مارکتینگ میتوانید میزان بازدهی و اثربخشی کانالهای مختلف بازاریابی را ارزیابی کنید و ضمن شناسایی کانالهای سودآورتر ، میزان سرمایه گذاری در کانالهای سودآور را افزایش دهید و میزان هزینه در کانالهای بازاریابی که بازدهی کمتری دارند را کاهش دهید.
هزینه ایجاد هر سرنخ یا LEAD
یکی از معیارهای ارزیابی میزان موفقیت یک کسب وکار (ROI در دیجیتال مارکتینگ) میانگین هزینه برای ایجاد هر سرنخ یا LEAD و میزان نرخ تبدیل هر سرنخ است که با استفاده از آن میتوانید میانگین میزان هزینه برای کسب هر مشتری جدید را محاسبه کنید.
برای مثال اگر ایجاد هر سرنخ جدید حدود 100 هزار تومان برای شما هزینه دارد و 10 درصد از کل سرنخها تبدیل به مشتری واقعی میشوند باید برای به دست آوردن هر مشتری جدید باید به طور میانگین یک میلیون تومان هزینه کنید.
هزینه جذب مشتری جدید
هزینه جذب مشتری جدید یا CPA یک معیار بسیار مناسب برای بررسی میزان موفقیت کسب وکارها در حوزه بازاریابی و ROI در دیجیتال مارکتینگ است که تعیین میکند به طور میانگین برای جذب هر مشتری جدید چه میزان باید هزینه کنید.
با شناسایی حداقل هزینه جذب مشتری جدید برای رسیدن به سودآوری ، میتوانید بازاریابی رشدی یا Growth Marketing را که بیشترین سوددهی را دارند افزایش دهید.
ارزش طول عمر مشتری یا Customer Lifetime Value
ارزش طول عمر مشتری میزان کل خریدهایی است که میتوانید از یک مشتری در طول عمر خریدهایش از آن انتظار داشته باشید بر اساس این معیار برای افزایش سودآوری ، لزوما نیازی به خرید اولیه سنگین از طرف مشتریان نیست و معیار اصلی ، میزان خرید مشتریان در بلند مدت است.
برای مثال فرض کنید برای یک کسب وکار میزان هزینه میانگین جذب مشتری جدید حدود یک میلیون تومان باشد و ارزش طول عمر مشتریان به طور میانگین 5 میلیون تومان باشد با توجه به این اعداد قطعا این کسب وکار به سود خوبی میرسد ولی اگر ارزش طول عمر مشتری یک میلیون تومان و یا کمتر باشد این کسب وکار احتمالا به مرحله سود دهی نرسیده است.
بیشتر بخوانید: مدت زمان لازم جهت مشاهده نتایج دیجیتال مارکتینگ

هزینه بازاریابی
یکی از اصلی ترین معیارها برای بررسی میزان موفقیت یک کسب وکار در حوزه بازاریابی ، بررسی میزان هزینه در این بخش است که این هزینه شامل تمامی موارد برای بازارایابی آنلاین و یا سنتی میشود.
با شناسایی میزان هزینه بازاریابی هر کانال میتوان میزان کارآیی و اثربخشی هر کانال بازاریابی را ارزیابی کرد.
نرخ تبدیل
نرخ تبدیل میزان تبدیل مخاطبین هدف به مشتریان وفادار کسب وکار است که یکی از اصلی ترین معیارها برای ارزیابی میزان موفقیت فعالیتهای بازاریابی یک کسب وکار است.
هرچه میزان نرخ تبدیل یک کسب وکار بیشتر باشد قطعا میزان فروش و سوددهی آن هم بیشتر خواهد بود.
انتساب بازاریابی یا marketing attribution
انتساب بازاریابی فرآیند شناسایی نقاط تماس با مشتری در مسیر تبدیل ، و تخصیص ارزش به آن است و این به این معنی است که از مرحله اول که مرحله جذب مخاطب هدف است تا مرحله آخر که مرحله خرید توسط مخاطب هدف یا همان مشتری است نقاط تماس را شناسایی و تاثیرگذارترین نقاط تماس را تشخیص دهیم.
به عنوان مثال فرض کنید کسب وکاری در حوزه فروش آنلاین موبایل فعالیت میکند یک مخاطب به دنبال خرید یک مدل خاص از موبایل هوشمند سامسونگ است و در گوگل عبارت “خرید موبایل سامسونگ مدل A10” را جستجو میکند و وارد اولین سایتی که در گوگل مشاهده میکند میشود و با مطالعه محتوای مربوط به معرفی و بررسی صفحه فروش این محصول ، اقدام به خرید گوشی موبایل مورد نظر میکند در این مثال اصلی ترین عامل برای جذب مشتری ، سئو و تولید محتوای مناسب است پس این کسب وکار با سرمایه گذاری در بخش سئو و تولید محتوا به درآمدی مناسبی برسد.
شهرت برند
شهرت برند معرف احساسات و دیدگاه مخاطبین و جامعه هدف نسبت به برند یک کسب وکار است که میتواند برای افزایش فروش و سودهی بیشتر یک کسب وکار بسیار موثر باشد. کسب وکارهایی که در حوزه برندینگ به شکل مناسبی فعالیت کرده اند و ذهنیت مثبتی نسبت به خود در ذهن مخاطبین حک کرده اند قطعا توانایی بیشتری برای جذب مشتریان دارند و حتی این مشتریان با توجه به دید خوبی که به این برند دارند آن را به دوستان و آشنایان خود معرفی میکنند و این موضوع قطعا تاثیر مثبتی در موفقیت آن کسب وکار خواهد داشت. برندسازی مناسب و ایجاد نگرش مثبت نسبت به یک برند میتواند به میزان قابل توجهی برای یک کسب وکار مفید باشد و در درازمدت باعث افزایش سود چشمگیر آن کسب وکار شود.
نکته ای که توجه به آن ضروری است این موضوع است که فعالیت برندسازی در ابتدا کار ممکن است از دید مدیران به عنوان هزینه اضافی تلقی شود ولی با داشتن دید بلندمدت قطعا سرمایه گذاری در حوزه برندسازی میتواند نقش مهمی در موفقیت یک کسب وکار داشته باشد.
ارزیابی عملکرد بازاریابی در کوتاه مدت و بلندمدت
باید برای بررسی و ارزیابی یک استراتژی بازاریابی صبور باشید و علاوه بر محاسبه ROI در دیجیتال مارکتینگ در کوتاه مدت ، منافع بلند مدت را هم در نظر بگیرید.
برخی از استراتژی های تبلیغاتی ممکن است در کوتاه مدت به نتیجه برسند ولی برخی دیگر ممکن است نیاز به زمان داشته باشند به عنوان مثال سئو یک استراتژی بازاریابی بلند مدت است که در کوتاه مدت نمیتوان از آن انتظار بازدهی زیادی داشت ولی همین استراتژی در بلند مدت میتواند تاثیر زیادی در موفقیت یک کسب وکار داشته باشد.
محاسبه همه هزینه های بازاریابی
هنگام محاسبه ROI در دیجیتال مارکتینگ باید همه هزینه های بازاریابی را در محاسبات خود لحاظ کنید به عنوان مثال اگر یک کمپین ایجاد سرنخ در فیسبوک را اجرا میکنید باید نه تنها هزینههای تبلیغات، بلکه هزینههای تیم اجرایی و توسعه خلاقانه تبلیغات را نیز در نظر بگیرید تا بتوانید به معیار دقیقتری برای بررسی میزان اثربخش استراتژی بازاریابی خود برسید.
روی ارزش بلندمدت تمرکز کنید
برای بهبود نرخ بازگشت سرمایه خود روی استراتژی های بلند مدت مثل سئو تمرکز کنید زیرا اگر چه رسیدن به نتایج مطلوب با استفاده از این روشها ، نیاز به صرف هزینه و زمان بیشتری دارید ولی قطعا در بلند مدت این استراتژی ها میتواند نتایج بهتری را برای کسب وکار شما داشته باشد و با اجرای موازی آنها در طول زمان نتایج حاصل از آنها با هم ترکیب میشوند. به عنوان مثال اگرچه روش بازاریابی با استفاده از تبلیغات پولی گوگل یا همان گوگل ادز در کوتاه مدت نتایج نسبتا خوبی دارد ولی در دراز مدت نتایج حاصل از این روش قابل مقایسه با اجرای استراتژی مناسب سئو نیست.
KPIها را ردیابی کنید
برای بهبود ROI در دیجیتال مارکتینگ خود باید شاخصهای کلیدی عملکردی یا همان KPIها را ارزیابی کنید تا بتوانید عملکرد آنها را بهینه کنید. به عنوان مثال اگر کسب وکار شما برای فروش آنلاین یک سایت داشته باشد و با ارزیابی صفحات مختلف یک سایت مشاهده کنید که میزان نرخ پرش یا همان Bounce Rate یک صفحه بسیار بالاست و زمانی که کاربران در آن صفحه سپری میکنند بسیار پایین است احتمالا محتوای آن صفحه برای مخاطبین چندان جذاب و مفید نیست و این موضوع باعث پایین آمدن نرخ تبدیل و افزایش هزینه میشود پش باید سعی کنید برای بهبود نرخ ROI در دیجیتال مارکتینگ آن ، محتوای این صفحه را بهینه کنید.
بیشتر بخوانید: KPI در دیجیتال مارکتینگ
محدودیتهای ROI در دیجیتال مارکتینگ
- عدم توجه به زمان: ROI در دیجیتال مارکتینگ مدت زمان سرمایهگذاری را در نظر نمیگیرد. ممکن است دو سرمایهگذاری با ROI مشابه داشته باشید، اما یکی در مدت زمان کوتاهتر به دست آمده باشد.
- عدم توجه به ریسک: ROI در دیجیتال مارکتینگ تنها به سود و هزینه توجه دارد و ریسکهای مرتبط با سرمایهگذاری را در نظر نمیگیرد.

نتیجه گیری
در این محتوا ما به بررسی و معرفی مفهوم نرخ بازگشت سرمایه یا در اصطلاح ROI در دیجیتال مارکتینگ پرداختیم که با استفاده از آن میتوانید عملکرد و میزان اثربخشی یک کسب وکار در حوزه بازاریابی یا هر حوزه دیگری را به شکل هدفمندی ارزیابی کنید و علاوه بر این فرمول محاسبه این معیار ارزشمند ، چالشهای محاسبه آن و مهمترین روشهای بهبود نرخ بازگشت سرمایه را بیان کردیم. امیدواریم که این محتوا برای شما مفید بوده باشد.
شما نیز اگر در فکر ایجاد کمپین دیجیتال مارکتینگ جذاب هستید و نیاز به مشورت و همکاری دارید من اینجا هستم تا به شما کمک کنم